A-WEAR – proiect finanțat UE – Provocări și inovare în domeniul senzorilor wearable

06.12.2019

a-wear

A-WEAR (www.a-wear.eu) este o rețea internațională de formare multidisciplinară, implicand totodată și un program de doctorat bilateral în domeniul dispozitivelor wearable și IoT. A-WEAR este finanțat prin programul de cercetare și inovare Horizon 2020 al Uniunii Europene în cadrul acordului de finanțare Marie Skłodowska Curie nr. 813278. Având la bază concepte legate de „Aplicații wearable cu constrângeri de confidențialitate”, proiectul se concentrează pe subiectul dispozitivelor inteligente wearable (purtabile), oferind o instruire de înaltă clasă și posibilitatea absolvirii doctoratului cu certificat de doctorat dublu sau în co-tutelă. Cinci universități de prim rang din Finlanda, România, Italia, Spania și Republica Cehă și 12 parteneri industriali din toată Europa au început să coordoneze împreună 15 cercetători pentru a obține diplome de doctorat în cotutelă în 3 ani.

Faza de recrutare a doctoranzilor s-a încheiat, iar acum, 3 tineri cercetători și-au început activitatea de cercetare în Universitatea POLITEHNICA din București, la Facultatea de Automatică și Calculatoare și la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, lucrând la tematici ambițioase:

  • Laura Fluerătoru (România) se ocupă de problemele de poziționare in interior folosind unde radio UWB. Teza ei va explora experimental diferențele dintre precizia obținută și puterea folosită de astfel de sisteme. Laura va finaliza o diplomă de doctorat dublă la UPB și TUNI (Universitatea Tampere din Finlanda).
  • Asma Channa (Pakistan) lucrează la dezvoltarea aplicațiilor eHealth bazate pe senzori wearable, precum și pe module de comunicare și dispozitive wireless în cazul pacienților care suferă de boala Parkinson și tulburări neuro-cognitive. Ea va finaliza studii doctorate sub dublă coordonare: UPB și Universita Mediterranea di Reggio Calabria, Italia.
  • Ekaterina Svertoka (Rusia) desfășoară activități de cercetare în domeniul dispozitivelor wearable industriale dedicate siguranței în muncă, având scopul de a reduce accidentările la locul de muncă în aceste medii, prin utilizarea dispozitivelor de urmărire a persoanelor, sub formă de brățări și articole purtabile în salopete și căști. Ekaterina va obține o diplomă de doctorat sub dublă coordonare UPB și Universitatea Tehnologică Brno din Cehia.
  • Viktoriia Shubina (Rusia) este o doctorandă care va fi periodic găzduită de UPB în următorii 3 ani pentru a desfășura activități de cercetare necesare obținerii diplomei de doctor în cotutelă. Ea dezvoltă și simulează soluții de localizare, analizând aspecte legate de confidențialitatea și precizia poziționării; totodată va implementa un framework pentru coordonarea de la distanță a taskurilor într-un mediu format din dispozitive wearable, oameni și roboți. Viktoriia va finaliza o diplomă de doctorat dublă la TUNI (Universitatea Tampere din Finlanda) și UPB.

Activitatea de cercetare a doctoranzilor este supravegheată de cercetători și profesori experimentați din universitățile lor și susținută de o echipă puternică de management. La Universitatea POLITEHNICA din București, membrii echipei A-WEAR sunt: Dragoș Niculescu, Nirvana Popescu, Ion Marghescu și Alexandru Rusu.