Sound of Vision – cercetare românească în top 10 tech-for-society

09.11.2018

Proiectul Sound of Vision, un proiect de cercetare european cu puternică participare românească, a fost nominalizat de către Comisia Europeana în primele 10 proiecte europene din punct de vedere impact social (tech for society), în competiția Innovation Radar Prize 2018. Selecția s-a realizat din cateva mii de proiecte cu finanțare europeană (Horizon 2020 și alte programe).

Chiar acum are loc votul online pentru ierarhizare.

Va rugam sa ne ajutati cu vot si share, urgent (pentru ca votarea se incheie duminica).

Clasarea in top, poate chiar pe locul 1, va fi un motiv de mandrie pentru facultatea noastra (coordonator stiintific/tehnic al proiectului) si pentru cercetarea romaneasca (3/9 parteneri sunt din Romania !).

De asemenea, ne va ajuta sa continuam proiectul, pentru a ajunge cat mai repede la utilizatorii finali, nevazatorii.

Atasat gasiti o scurta descriere a proiectului.

Votati Sound of Vision – cercetare românească în top Tech-for-Society !

http://soundofvision.net/vote

—————————————————————————————-

În lume trăiesc în prezent 285 milioane de nevăzători, afectați puternic de lipsa percepției mediului și în consecință, de multe ori, de mobilitate redusă, sedentaritate, integrarea sociala redusa si numeroase alte probleme.

Proiectul Sound of Vision a inceput  in UPB, cu idea ca folosind tehnologii moderne putem crea un dispozitiv portabil prin intermediul caruia nevazatorii sa perceapa direct, natural, mediul inconjurator redat intr-o forma audio-haptica. Ideea de baza a fost de a crea o reprezentare a mediului artificiala puternica dar in acelasi timp cat mai naturala, directa, usor de invatat si utilizat.

Dupa 1 an pregatitor si 3 ani de cercetare intensă impreuna cu un consortiu European Horizon 2020 format din 9 parteneri (din care 3 din Romania), avem un prototip funcțional – dispozitiv portabil ce îi ajută pe nevăzători să perceapă și să navigheze eficient și sigur mediul înconjurator.

Protipul a fost validat prin teste cu 45 nevăzători, cu rezultate extrem de bune: după aproximativ 1-2 saptamani, majoritatea sunt capabili să folosească bine sistemul, cu performanțe asemanătoare bastonului alb (care necesită 3-6 luni pentru a fi bine stăpanit). În plus, Sound of Vision nu ocupă mâinile, are o distanță de detecție de 5m, detectează și obstacole la inalțimea cap-torso, emite alerte de proximitate, detectează obiecte speciale de interes (uși, scări, texte, semne) și multe altele. Prototipul a fost certificat TRL 7 de către Comisia Europeană.

Potentialul de a imbunătăți viața nevăzătorilor (afectată de ) este imens.

Obiectivul nostru final este sa ducem acest prototip de laborator până la stadiul de produs finit, comercial, cu un preț accesibil, pentru a putea ajunge la cat mai multi dintre utilizatorii finali.

Estimam ca mai sunt necesari aproximativ 2 ani de dezvoltare la nivel industrial.

In acest sens, votul dvs online poate sa creasca vizibilitatea proiectului si sa ne ajute sa gasim mult mai usor partenerii relevanti !

Votati Sound of Vision – cercetare românească în top Tech-for-Society !

http://soundofvision.net/vote
—————————————————————————————-
Project website: http://soundofvision.net/
—————————————————————————————-
sov