Informare ERASMUS privind mobilitatile ERASMUS+ ce urmeaza a se desfasura in aceasta vara

Stimați studenți,

Stimați responsabili Erasmus+ din facultăți,

Vă comunicăm faptul că am primit instrucțiuni noi de la Agenția Națională Erasmus+, pe baza unor informații provenite de la Comisia Europeană, referitor la condițiile în care se pot desfășura mobilitățile Erasmus în perioada pandemiei provocate de COVID-19.

Pentru studenți este permisă o mobilitate combinată, care presupune combinarea unei activități în format virtual (in cadrul careia un participant care se afla in tara de origine urmeaza/participa la cursuri/activitati organizate de institutia/organizatia gazda si prevazute in acordul de mobilitate, prin utilizarea metodelor de studiu la distanta, instrumentelor digitale in format online etc.) cu o mobilitate în format fizic (in care participantul desfasoara activitatile prevazute in acordul de mobilitate in cadrul institutiei/organizatiei gazda, respectand durata minima eligibila pentru tipul respectiv de mobilitate conform Ghidului Programului Erasmus+).

Suplimentar, conform indicatiilor Agenția Națională Erasmus+, va comunicam urmatoarele:

1. In cazul in care intervine o situatie de forta majora justificata care afecteaza desfasurarea unei mobilitati combinate, perioada de mobilitate in format fizic poate fi redusa sau anulata, fiind permisa inlocuirea acesteia cu o prelungire a perioadei de mobilitate in format virtual.

2. Pe durata activitatii desfasurate in format virtual studentii nu primesc finantare din fondurile Erasmus+ ale UE. La aceasta adaugam o regula existenta, respectiv in cazul in care la sosirea in tara gazda se impune o perioada de caratina obligatorie, studentul nu primeste finantare pentru aceasta perioada, iar mobilitatea incepe dupa iesirea din carantina.

3. Pot exista perioade de intrerupere temporara intre perioada de mobilitate in format virtual si cea in format fizic, atata timp cat activitatea de mobilitate este desfasurata in limita perioadei de desfasurare a proiectului de mobilitate in cadrul careia este raportata.

Fata de paragraful anterior menionam faptul ca durata minima a unei mobilitati de plasament este de 2 luni, iar in cazul unei mobilitati de studiu aceasta este de 3 luni.

In aceste conditii, pentru mobilitatile de tip plasament, avand in vedere faptul ca anul academic curent se incheie pe 18 septembrie, mobilitatea fizică trebuie să inceapa cel tarziu pe 17 iulie. In cazul studentilor care vor desfasura o mobilitate Erasmus in Anglia, pentru a acoperi perioada de carantina de 2 saptamani, data de plecare trebuie sa fie cel mai tarziu 2 iulie.

Totodata, inainte de semnarea documentelor de mobilitate, este necesara o confirmare de la institutia gazda care sa conforme ca laboratoarele sunt deschise, iar activitatea se va desfasura in format fizic.

Va dorim o zi cat mai buna!

Biroul Erasmus+ al UPB